Bill Gross, Richard Buxton en Michael Avery. Het zijn beleggers die veel aanzien hebben vergaard als fondsmanager. Sterbeleggers, worden ze soms genoemd. Ze kunnen beleggingsfondsen succesvol maken, maar ook hun ondergang betekenen.

Het succes van een actief beheerd beleggingsfonds is grotendeels afhankelijk van de fondsbeheerder: hij beheert het geld, kiest de investeringen en stuurt bij voor een optimaal rendement.

Een fondsmanager kan zich flink in de kijker spelen als hij zijn fonds naar succes kan leiden. Zo’n manager wordt dan de ster van het fonds. En dat is geen onverdeelde zegen, zo stellen fondshuizen tegenover zakenkrant The Financial Times.

Uitstroom kapitaal

Neem de Amerikaan Bill Gross, die de bijnaam “de obligatiekoning van Wall Street” kreeg. Onder zijn leiding had obligatiefonds Pimco op het hoogtepunt in februari 2013 een beheerd vermogen van 292 miljard dollar.

In 2014 stapte Gross, na een fikse interne ruzie, op en koos hij voor concurrent Janus Capital. Massaal trokken investeerders hun geld uit het belangrijkste obligatiefonds van Pimco. Een jaar na het vertrek daalde het beheerd vermogen met maar liefst 57 procent.

Het Amerikaanse Waddell & Reed overkwam eenzelfde lot, toen sterbelegger Michael Avery opstapte. Niet alleen vond er een uitstroom van kapitaal plaats, maar de aandelen van het beursgenoteerde bedrijf maakten ook een koersval na de exit van de fondsmanager.

Het gevaar van sterbeleggers is dat zij het gezicht worden van een beleggingsfonds, zo stelt onderzoeker Jeremy Beckwith van ratingbureau Morningstar tegenover de Financial Times. "[Gross] overtuigde de wereld dat hij en Pimco één waren," aldus Beckwith.

Sterrencultuur

Diverse aanbieders van beleggingsfondsen dubben hoe ze om moeten gaan met de zogenaamde sterrencultuur onder topmanagers.

Enerzijds willen fondsen de sterbeleggers niet tekort doen door te laten doorschemeren dat ze vervangbaar zijn. Aan de andere kant willen ze laten zien dat een team belangrijker is dan één succesvolle manager, aldus topman Amin Rajan van consultancybureau Create Research tegenover de Financial Times.

Wat beleggingsfondsen volgens Rajan kunnen doen om de sterrencultuur in bedwang te houden? "Zorg voor autonomie, weinig bureaucratie en focus op het promoten van teamwork."

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl